Всекидневни истории за „Любов и пари“

В черната комедия „Любов и пари“ на британския драматург от ирландски произход Денис Кели има както моменти, които са много лирични, така и толкова груб език, че на някой по-чувствителен да му настръхнат косите.  Но това не е неочаквано. Денис Кели има славата на един от добрите съвременни драматурзи, пиесите му се играят и в цяла Европа, в Австралия, САЩ и Канада, но той самият се интересува от историите на обикновени хора, които могат да се разкажат на техния език – понякога груб, друг път нежен, но най-важното – жив и истински. Въпреки подвеждащото заглавие, историята в „Любов и пари“ далеч не е толкова плитка. Има много ирония в хапливата изповед на младия Бойко Кръстанов (в роята на Дейвид), който, докато разказва някак небрежно в електронните си писма какво значи да смяташ, че животът не тече по правилата, че не получаваш парите или колите, които заслужаваш, между другото подхвърля, че е помогнал на съпругата си да умре. Мъничко. Майката и бащата, колегите също споделят по свой начин как се справят с тази ситуация – едни се фиксират в идеята за мъката или се отдават на идеята за разрушението, като трошат лъскавите надгробни паметници, друг отчаяно търси любовта или отива на групова психотерапия. Койна Русева и Мая Бабурска, Стефан Мавродиев и Николай Луканов с добрите си изпълнения донареждат пъзела на тази история. А Искра Донова като Джес обяснява как се натрупват проблемите, как от мисълта за малките неприятности или липсата на пари, от разочарованията от близките хора постепенно се достига до идеята за самоубийство. За тази роля Искра Донова беше номинирана наскоро и за наградата „Икар“ 2012 за поддържаща женска роля.

С превода на „Любов и пари“ се е заел режисьорът Петър Кауков, а самият спектакъл се осъществява в рамките на Програмата за режисьорски обмен на The Drama League, Ню Йорк, и „Арт офис“, София. Музиката е на Явор Димитров, а сценографията – на Розина Макавеева.

На въпроса защо тази пиеса, защо точно сега, Петър Кауков посочва десетина отговора, но някои от тях звучат така: „Защото съумява с усмивка да разкаже за трагични неща“ и „Защото има способността да разтърсва с простотата си“… А дори само тези две причини са достатъчни.

Представление на „Любов и пари“ можете да видите на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“.

You may also like...