Пет пиеси от Елин Рахнев

Не са много пиесите, които са еднакво интересни и като текстове за четене, и като сценична реализация. Тези пет пиеси обаче ще задържат вниманието до края.

 

В томчето „5 пиеси“ са събрани някои от най-добрите драматургични текста на Елин Рахнев. От „Боб“, която е дебютната пиеса на автора, играна няколко сезона в Народния театър и на много други сцени до последната – „Тест“, която донесе на Рахнев преди няколко месеца статуетката „Аскеер“ за съвременна българска драматургия.

 

Тук са още пиесите „Фенове“, „Маршрутка“ и „Прозорецът на Йонеско“. В тях има място и за и тъга, и за абсурдни ситуации, за прозрения, за смях и дори поезия.

 

„Живот, какво да го правиш! Трябва да мине. Толкова народ го е минал. Няма да сме първите. Ще го избутаме, и толкова. Ще стискаме и… По-бързо да минава. Къде ще ходи да не минава…“, казва Жената с ягодите от „Маршрутка“.

 

Част от героите в тези пиеси винаги са на границата между примирението и отчаянието, между възторга и безразличието, между баналното всекидневние и илюзията, че светът може да бъде и по-хубаво място.

 

„Пет пиеси“ излиза със знака на издателство „Фама“.

You may also like...