„Разкази от бъчвата“ – и възрастните имат право да се смеят

Въпреки че не личи от пръв поглед, Разкази от бъчвата на режисьора Димитър Стефанов е куклен театър за големи. У нас този жанр не е особено популярен, въпреки че си имаме международния куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро, който се провежда в Стара Загора почти всяка година. Миналата година Димитър Иванов взе наградата за мъжка роля точно за това изпълнение, а съвсем доскоро спектакълът се подвизаваше на малки сцени, почти апокрифно. Сега обаче ще се играе специално за възрастни веднъж месечно в Столичен куклен театър.

Моноспектакълът на младия Димитър Иванов Разкази от бъчвата е добро съчетание на куклен и драматичен театър, което хем ще подлъже децата, хем ще заблуди възрастните. Объркването внася самият Димитър – веднъж той се обяснява в любов на кукли с тъжни лица, които напират да го целуват, и с това кара възрастните да се смеят неудържимо, а малко по-късно вече се е качил почти до тавана и се люлее там с всичка сила. А децата в залата викат „Ухааа“ и ръкопляскат.

Какво друго? Ами първо – куклите си ги бива. Второ – няма смисъл от онова „Аз не ходя на куклен театър“. То повечето не ходят на куклен театър, но нищо не пречи да пробваш. Трето – този капитан Джак може и да няма много общо с Карибски пирати и Джони Деп, но си има същите плитчици, същата иронична усмивка и е също толкова добър, щом така разсмива и най-начумерените в залата. И четвърто – докато нашият човек се крие на дъното на бъчвата, ядосва се защо не му връзват жените, чуди се има ли надежда, няма ли надежда и с това ни счупва от смях, ние получаваме като бонус час по групова смехотерапия. И пето – ако ще гледаш Разкази от бъчвата, вземи и децата. Може да не схванат всичко, но поне ще те видят ухилен до ушите.

You may also like...