Добре дошли в кабинета на доктор Фройд

Последните години от живота на Зигмунд Фройд би трябвало да са пълна лудница – на гости му идва Салвадор Дали, през прозореца му нахлува среднощна гостенка, личният му лекар му краде ръкописите, за да не бъдат публикувани. Разбира се, не става въпрос за биографични факти, а за пиесата „Истерия“ на Тери Джонсън, отличена с британската награда „Лорънс Оливие“ за най-добра комедия.
В спектакъла на Боян Иванов обаче смехът не идва лесно. Премиерното представление на „Сатирата“ се движи на ръба между ситуационната комедия и задълбоченото тълкуване на неврозите на подсъзнанието. Между тези две неща зрее пропаст и е разбираемо, че голяма част от кодовете могат и да останат неразчетени докрай. Но пък това си е пределно ясно – дори британският хумор не е за всеки.
За сметка на това публиката се смее на моментите, когато голата Силвана Пишимарова (в ролята на Джесика) тича из сцената само по гумени ботуши. Целта на ексцентричната Джесика е да накара Фройд да признае, че в неговата теория за психоанализата има пукнатини и е съобразена не с фактите, а с удобните истини. За капак после се появява и егоцентричният Благовест Благоев (като Салвадор Дали), който има желание Фройд да му обясни какво се крие зад картините му.
На този фон доктор Фройд (в ролята е Тодор Близнаков) изглежда като античен мислител – скептичен, уморен и разколебан в собствената си представа кое е правилно и кое не. На границата между реалността и съня, между абсурда и смеха.

You may also like...