Калин Сърменов и Емануела Шкодрева изпитват любовта

Калин Сърменов прави една от най-силните роли в спектакъла

Калин Сърменов – Милото влезе в една от големите роли на Марчело Мастрояни – тази на Доменико Сориано от комедията от 1964 г. „Брак по италиански“. Тогава Мастрояни си партнира със София Лорен и за ценители няма съмнение, че звездите правят едни от най-запомнящите се роли във филма на Виторио Де Сика. Сценарият е по адаптация на пиесата на италианския драматург Едуардо Де Филипо – „Филомена Мартурано“.

Сега Милото и Емануела Шкодрева ни разказват същата история в премиерното заглавие на театър „Сълза и смях“. В новия спектакъл „Любов по италиански“ на Снежина Танковска те са любовна двойка и ще им се наложи да открият любовта по трудния начин.

Бившата проститутка Филомена иска да изпита любимия си, с който живее повече от 25 години без брак, и се преструва, че е смъртно болна. Милото пък е типичният глезен мъж, единствен син в семейството, който трябва да избира между любовта и свободата си. Началото започва като водевил – със смях и закачки със секретарката, с нелепи ситуации и преследване из сцената. По-нататък обаче ритъмът е овладян, а ироничният и непредсказуем Калин Сърменов прави една от най-силните роли в спектакъла. Шкодрева пък е сърцераздирателна и добре се вписва след хаоса на тази италианска любовна история.

Адаптацията на „Любов по италиански“ е дело на Юрий Дачев. Той не само е направил една по-раздвижена и динамична версия, като е запазил най-хубавото от италианската драматургия, но е добавил и нов образ – този на майката на Доменико Сориано. Звездата на Народния театър Ванча Дойчева е обсебваща майка на Милото, която го задушава в любовта си и желанието да го държи плътно до себе си. Повечето й реплики предизвикват смях.„Стана хубаво представление. Играя с огромно удоволствие“, каза за ПИК Ванча Дойчева.

В екипа са още младата Яна Бобева, която играе вятърничавата секретарка, Стоян Пепеланов като верния иконом, който всява повече хаос, отколкото реално да помага, Христо Чешмеджиев като педантичния адвокат и Йордан Ръсин и Христо Ушев като синовете на влюбената Филомена.

Продуцентката Валерия Пачева казва, че е се е спряла на този текст, провокирана от личния си интерес към Марчело Мастрояни и София Лорен и веднага е припознала Емануела Шкодрева в образа на изкусителната италианка. Почитта към италианската класика си личи веднага  – на сцената са опънати огромни портрети на познати кино легенди – от Елизабет Тейлър до Джина Лолобриджида и звучат жизнерадостни канцонети. На стената пък текат кадри от околностите на Неапол.

Комедията на Едуардо де Филипо не се играе за първи път на сцената на Народния театър – тя е поставена у нас още през 1957 г., а в ролята на Филумена тогава е актрисата Олга Кирчева.

You may also like...