Младежкия театър се превърна в международно летище

С шум на работещи самолетни двигатели и призиви „Затегнете коланите“ и „Изключете мобилните апарати“ започва спектакълът „Летище“ в Младежки театър “Николай Бинев”. Режисьорът Влади Люцканов превърна голямата сцена в зала за чакащи на международно летище, а огромно табло съобщаваше информацията за пристигащите и заминаващите самолети от Ню Йорк, Белград, Маями и Сингапур.

В Младежкия театър обаче вчера самолет не излетя, заради летен снеговалеж, както е по пиесата на младата хърватската драматуржка Тена Щивичич. Тя от години живее в Лондон и пише на английски и хърватски. Влади Люцканов се спира на нейната пиеса „Светулки“, която проследява сложните взаимоотношения между пътниците на няколко отменени полета. Докато по коридора дефилират отряди от хубави стюардеси, в бара пътниците се обясняват в любов, вдигат си скандали за дреболии, танцуват или полудяват.

Атанас Атанасов и Койна Русева са влюбена двойка, която се среща 19 години по-късно, когато всички шансове да продължат напред заедно, вече са отрязани. Той лети за Щвейцария, където ще дочака последните си дни в санаториум, тя се връща в родната къща на баща си, след дълго пътуване по света.

В крайна сметка обаче се оказва, че „Летище“ е по-скоро пиеса, в която се пресичат любовните траектории на един куп пасажери – от арабина, който държи бара на летището (Вежен Велчовски) и момичето с рекламната лотария (Лилия Гелева) до рускинята, която мечтае да стане детегледачка някъде в Америка (Елена Бърдарска) и възрастният мъж, който е като медицинска енциклопедия на болестите (Стефан Мавродиев). Допълнителен колорит вкарват пияните стюардеси, нелепата служителка на летището (Ангелина Славова) или лудата двойка бивши алкохолици  (Искра Донова и Бойко Кръстанов).

Героите им са абсурдни, смешни, понякога нелепи и в същото време абсолютно реални. Предизвикват истеричен смях, но те карат и да помислиш по колко тънък лед вървиш, когато говориш за морал и любов. Любопитна подробност е, че Влади Люцканов изкара на сцената и дъщеря си – Мила Люцканова, студентка ІІ курс в класа на Атанас Атанасов, която дивее през цялото време.

 

You may also like...