С „Рицар на Светия дух“ отбелязваме 150-годишнината на Щастливеца

На 13 януари ще се навършат 150 г. от рождението на Алеко Константинов, а от Народния театър „Иван Вазов“ ще почетат юбилея със спектакъла на Маргарита Младенова „Рицар на Светия дух”. Това е едно от задължителните представления в афиша на Народния театър.

Драматургът Боян Папазов не само, че посвещава пиесата си на Алеко Константинов, но и дълги години изследва документалните архиви за живота на Щастливеца, преглежда писма, издирва спомените на най-близките му приятели. Като се опира на тези документални свидетелства Боян Папазов описва в пиесата си Алеко Константинов така: „Първото нещо, що ви приковава погледа у него бяха две умни, ясносини очи, които ви гледат така, като че ви гали по лицето мека, пухова ръка. В спокойния блясък на тия очи има нещо, което се среща само у децата и у крайно добродушните хора: очите се усмихват, без устата да се смеят!“

В образа на Щастливеца влиза Иван Бърнев – един необичаен персонаж, който съществува само в алкохолните бълнувания на Филарет Голованов, един от добрите приятели на Алеко. В спектакъла участват още Валентин Ганев, Валентин Танев, Ана Пападопулу, Станислав Ганчев, Петко Венелинов, Васил Дуев, Теодор Елмазов.

Към идеята за тази пиеса Боян Папазов тръгва от едно есе на литературния критик Тончо Жечев, който пише: „Въпросът е прост като молитва и иска прост отговор. Или Бай Ганьо е общонационалният ни тип и ние сме пропаднали. Или този народ е родил същевременно и неговото противоядие, противоотрова и ние сме спасени.“

В пиесата на Боян Папазов духът на Алеко не просто дава прошка на убийците си, но намира добри думи, с които да оправдае всяко тяхно действие. А въпросът дали има място за спасение или високите идеали завинаги са изгубени, се оказва реторичен. Пиесата „Рицар на Светия Дух“ получи Голямата награда на Националния конкурс за българска драма „Иван Радоев“ през 2007 г.

Останалото е ясно – чудесна игра, много добра сценография (Даниела Олег-Ляхова) и история, която звучи като притча. „Рицар на Светия дух“ ще се играе на сцената на Народния театър на 13 януари от 19.00 ч.

Снимки - Атанас Кънчев

You may also like...