Господин Ибрахим и цветята на Корана

 

Мариус Донкин за порастването като челен сблъсък в стена

Историята започва простичко – на единайсет години еврейчето Момо чупи прасето-касичка и отива при курвите от улица „Паради“. В моноспектакъла „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ Мариус Донкин вече няколко години влиза в кожата на еврейчето Мойсей от Синята улица в Париж, през 60-те години.

Сценографията е пределно изчистена и няма какво да те разсейва – само едно бяло платно, опънато върху пода и няколко меки възглавници. Да, но всяка дума те праща в директно в света на старите арабски притчи. А дори най-обикновените изречения в устата на Мариус Донкин звучат като философска проза.

Казано с две думи – „Господин Ибрахим и цветята на Корана“, е приказка за порастването. Бащата на Момо е изпаднал в депресия, майка му си е тръгнала, а малко по-късно хлапето се запознава с арабина Ибрахим от бакалията отсреща и светът започва да се намества. Заедно с приятелството, нахлуват цветовете, историите, светът на възрастните престава да бъде толкова враждебен, а за Момо различията вече нямат значение – кой е евреин и кой е мюсюлманин.

Зад всичко това обаче стои Ерик-Еманюел Шмит – в последно време той е един от най-превежданите френски писатели и драматурзи, грабна и наградата „Гонкур“ за 2010 г. Романите му са преведени на 43 езика, а пиесите му се играят в 50 страни, включително и тук – като се започне от „Дребни брачни престъпления“ в Народния театър и се стигне до „Кики ван Бетовен“  в театър 199 или „Енигматични вариации“ пак в Народния.

Ако историята в „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ ти звучи познато – сигурно я знаеш от едноименния филм на Франсоа Дюпейрон, за който Омар Шариф получи награда „Сезар“ (2004 г.) за ролята на стария арабин. Но пък друго си е да видиш на живо как Мариус Донкин в спектакъла на Снежина Танковска танцува като дервиш, шофира по тесните пътища на Средния Изток с отворени прозорци или как преговаря с леките момичета на улица „Паради“.

 

Спектакълът ще се играе на 21 февруари – четвъртък, от 19.30 часа
Народен театър „Иван Вазов“

You may also like...