Отворена брачна двойка

Фотограф: Симон Варсано

 

Мариус Куркински по следите на любовта

Тя прави пореден опит за самоубийство, той тропа по вратата на банята. Тя не вижда смисъл да живее, той е убеден, че животът може да стане още по-прекрасен, достатъчно е да допуснат още хора в брака си. Формулата е „Отворена брачна двойка“ и той се кълне, че рецептата му за щастие ще проработи – нека да опитаме, ще бъдем наистина щастливи.

Представи си как през 1983 г. италианският драматург и Нобелов лауреат Дарио Фо и съпругата му Франка Раме пишат тази пиеса на два гласа. Човек остава с усещането, че  бракът е като война. Затова писателският тандем тръгва по следите на любовта, за да види в какво се превръща съвместният живот. Сега и Мариус Куркински върви в техните стъпки, за да открие, че такава формула като „Отворена брачна двойка“ няма. Любовта е за двама.

Фотограф: Симон Варсано

Преди 30 години тази пиеса предизвиква скандал – нали се сещаш колко възмутени морализатори са питали какви са тия изневери, как така женени хора ще търсят щастието при чужди мъже и жени, къде отиват семейните ценности и прочее… Не, че изневерите са нещо ново, но тогава, пък и сега, повечето хора предпочитат да не говорят за тях на висок глас.

След 30 години този спектакъл вече не е скандален. Той е пределно откровен и много смешен. Рени Врангова сваля сватбената си рокля и пита: „Нали знаете на какво заприличваме, когато той не ни обича вече? На плачещи върби…“

Или казва простичко: „Не искам моят мъж да е мъж на други жени“. През това време героят на Веселин Анчев твърди, че бракът е варварство и се развява по розов халат, скача от жена на жена, прави стриптийз и не може да се нарадва на късмета си. Въобще – Рени Врангова и Веселин Анчев са чудесен, добре сработен екип, който няма да ти позволи никакво разсейване. И ще те прекара през целия регистър от чувства и състояния.

Колкото до това дали формулата „Отворена брачна двойка“ работи, никой няма да ти даде готов отговор, нито ще ти размахва пръст пред носа. Но Мариус Куркински е категоричен, че в брака другите са излишни. И преди, и сега.

Фотограф: Симон Варсано

„Отворена брачна двойка“ ще се играе на

04 март – понеделник, и 17 март – неделя,

от 19.30 часа в театър 199 „Валентин Стойчев“.

You may also like...