Пипи Дългото чорапче в театър „София“

Би ли драснал една препоръка за Пипи Дългото чорапче? С известни колебания, предполагам. Тя е непостоянна, не е привърженик на училището и дисциплината, не слуша възрастните, обича да фантазира, понякога откровено си лъже, но пък тя е най-искреното и смело дете, за което се сещам.

Работата е там, че с тези навици нито едно семейство няма да приеме Пипи Дългото чорапче у дома. Защото точно такъв е казусът в новия спектакъл „Пипи Дългото чорапче” на режисьора Димитър Стефанов в театър „София”. Млад мъж и млада жена отиват да се срещнат с Пипи (Силвия Петкова) и да преценят дали това дете е подходящо за тях. Костюмите им наподобяват кутии, около тях се чува тиктакане на часовници и очевидно тези хора не говорят общ език с Пипилота.

Пък и е достатъчно Пипи да разкаже една-две небивалици как хората в Белгийско Конго ходят надолу с главата или как някъде другаде по света лъжите са силно препоръчителни, за да се отчаят напълно бъдещите осиновители.

Ако това не беше театър, щеше да се наложи Пипи да укроти нрава си и да приглади рижавите си плитки, тук обаче Димитър Стефанов разполага с друго решение – той ще извади възрастните от кутиите им и ще ги пусне да играят с Пипи.

Така за нула време Майя Остоич се превръща в Аника, която се възхищава от Пипи и само от време на време малко се притеснява дали ще си изцапа рокличката, а Юлиян Маринов става Томи, който мечтае един ден да се превърне в пират. А добрата игра на Силвия Петкова и компания компенсира бедното откъм декори представление.

Ами това е. Според Димитър Стефанов ключът е в това да не забравяме кои сме и да не се вземаме много на сериозно. А тези неща хлапетата ги разбират.

 

„Пипи Дългото чорапче“ се играе на Голяма сцена на театър „София“ на 10 февруари – неделя 11.00 часа.

 

You may also like...