Последната тайна на Фреди Меркюри

Снимка: Емил Добрев

Представи си как камерната зала на театър „Възраждане“ се превръща в рок сцена, която събира на едно място и легендарния Фреди Меркюри, и големия балетист Рудолф Нуреев. Премиерният спектакъл „Последната тайна на Фреди Меркюри“ на Ирина Гигова носи много енергия, която буквално избухва на сцената и превръща това представление едно от най-силните за сезона.

Всъщност това е първата пиеса, посветена на фронтмена на „Куин“. Авторът на „Бохемска рапсодия“ оставя след смъртта си много догадки, за него се носят слухове и се създават легенди. Спекулира се с факти от личния му живот и вече трудно би могло да се различи истината от измислицата.

Театралния критик Ирина Гигова обаче не си поставя за цел да изследва кое е истина и кое легенда. Тя търси образа на истинския Фарук Булсара (в ролята е Свежен Младенов), който ревниво пази личния си живот. Изследва как човек се справя със славата, как постепенно се трупа умора, как се потулват разочарованията… В същото време тук присъства и онзи Фреди Меркюри, който познаваме от интервютата, статиите във вестниците и албумите (в ролята е Анатоли Лазаров), човекът, който вярва, че шоуто трябва да продължи.

Снимка: Емил Добрев

Изборът на двама актьори за ролята на Фреди е успешен ход, който ни открива двете лица на рокмузиканта. Самата пиеса е построена върху възможността Меркюри и балетистът Нуреев (Георги Златарев),  да са се познавали и да са поддържали интимна връзка. И двамата са емигранти, и двамата са хомосексуални, и двамата се сблъскват със славата, и двамата са болни от СПИН. Затова тяхната среща и кореспонденцията, която водят, е повод да поговорят откровено за всичко онова, което ги заобикаля в този фалшив свят. Нещо като последната възможност да бъдеш искрен. Нещо като последен шанс да бъдеш истински.

Трябва ли да казваме, че всичко това се случва на фона на завладяваща музика на „Куин“? Истинска изненада в спектакъла е не само колко убедителни са Свежен Младенов и Анатоли Лазаров в ролята на Фреди, но и да открием визуалната им прилика с големия музикант.

Снимка: Емил Добрев

„Последната тайна на Фреди Меркюри“ е от онези спектакли, по които трудно ще се ориентирате къде се намирате. София, Москва, Берлин – историята, която разказва Ирина Гигова би могла да се случи навсякъде по света. Даже нещо повече – историята, която разказват Ирина Гигова и режисьорът Съни Сънински, ще е интересна навсякъде по света.

You may also like...