Разказвачи на истории

"Хлябът се меси в прослава на всичко, което дава земята", казва Веселина Драганова, майсторката от село Гарван Фотограф: Светослав Куцаров

„Искаш ли да ти разкажа една бяла приказка? За душата на цигулката искам да ти разкажа, за тънките пръсти на майстора и една откъсната нота, останала в тъмното преди зората…”

Да, това би могло да е началото на стихотворение. Но всъщност е началото на разказ за живота на лютиера Андриан Андреев от Казанлък, който изработва едва 7-8 инструмента на година. „…Не е сложно да изработиш инструмента, сложното е всичко да се случи заедно, да усетиш душата му, да докоснеш това, което е отвътре“, казва майсторът.

В книгата „Разказвачи на истории“ журналистката Елеонора Гаджева е събрала на едно място много такива истории – приказки за доброто, за любовта да майсториш нещо със собствените си ръце, за традициите, които още са живи.

„Има истории, които чакат да бъдат разказани“, казва Елеонора Гаджева и това сякаш е достатъчен мотив за едно пътуване не само в различните краища на страната, но и през времето. Защото  героите на тази книга са пеещите тъкачки от планинското село Брезица, родопският резбар и майстор на гайди Петър, нестинарката Веска Ахмакова, рибарите Иван и Николай, майсторът лютиер Андриан…

„Неочаквана за мен беше тази среща с едни хора, които са толкова далеч от всичките ни представи, но намират сили и куража да правят това, което обичат. Тези хора могат да служат за учебник, да ни бъдат за пример“, казва Елеонора Гаджева.

В „Разказвачи на истории“ тя е събрала двайсетина портрети на майстори и занаятчии, на хора, които имат какво да разкажат на всички нас. Това са истории, които не трябва да се загубят – лични, съкровени, истории, които никога не се повтарят. Някои от жените в тази книга месят хляб по старите рецепти, така, както са ги учили преди време техните баби, а други жени тъкат и сами измислят мотивите и шарките, които втъкават в черги и престилки. Резбарят Дарин Божков преразказва старите приказки и не спира да гали дървото.

„Хубавата история храни човек, така както добре изпеченият хляб“, казва майсторката на хляб Веселина Драганова от село Гарван.

„Понякога на тези хора им е много трудно – както една баба се бори с тестото и меси хляб, такъв е и животът й. Зад всяко посипване на брашното има история и във всяка история откриваме различен вкус. Това са истински герои“,  обяснява Елеонора Гаджева.

Авторката на "Разказвачи на истории" Елеонора Гаджева. Фотограф Светослав Куцаров

Книгата е резултат на съвместната работа на Елеонора Гаджева и фотографа Светослав Куцаров. Равносметката показва, че да намерят своите герои е трябвало Елеонора и Светослав да минат повече от 13 000 километра, да обиколят 37 населени места, да се срещнат с повече от 130 души – организатори, ръководители на проекти, етнографи, да направят повече от сто интервюта и почти 4 000 кадъра. През това време двамата не само са били журналист и фотограф, но са участвали активно – били са част от подготовката за някои празници, Елеонора е месила хляб, пели са песни и понякога не им се е искало да си тръгнат.

„Когато започнахме да издирваме тези хора, разбрахме, че те имат много ценни истории, които ще бъде жалко, ако се изгубят. Често пъти близките не проявяват интерес, времената са други, децата не живеят при родителите си и липсва приемственост, но въпреки това този опит не бива да се изгуби“, казва Елеонора. Тя самата се ядосва на късопаметността на българите и непознаването на собственото си минало.

Мелодията на един живот или Андриан Андреев, майстор лютиер Фотограф: Светослав Куцаров

„Защото, дори нещо толкова обикновено като месенето на хляб, се оказва, че е натоварено с много смисъл. Когато се появихме в село Габър, жените започнаха да идват, да носят стари разпокъсани семейни тефтери с рецепти, да носят една – яйца, друга – брашно, трета – да разказва как се правят старите обредни хлябове. А баба Костадинка си спомняше, че преди нейната майка да замеси хляба, не е лягала до мъжа си, на сутринта е обличала най-бялата си дреха, молила се и едва тогава е посягала към брашното.“

You may also like...