Икар 2013 идва с ударна доза театър

Номинации, селекции, награди – всъщност театралните награди Икар 2013, независимо от споровете кой, защо и какво е номинирал, са повод да се видят няколко хубави и смислени спектакъла на софийска сцена. Театралният салон започва на 19 март и ще продължи до 27 март, когато ще стане ясно при кого ще отидат отличията.

Днес от 19.00 часа в Театър „София“ гостува Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, със спектакъла „Вуйчо Ваньо“, които има три номинации – за режисура на Пламен Марков, за водеща женска роля на Гергана Плетньова и за музика на Калин Николов. На сцената на Театър „София“ ще се стоварят десетки килограми кал, купища слама, за да видим „радикалния“ прочит на Пламен Марков на известната пиеса.

На 20 март от 19.00 часа отново на сцената на Театър „София“ ще се играе мюзикъла „Скачай“ на Здрава Каменова и режисьора Калин Ангелов. Спектакълът отново е адресиран към по-младите – онези, които могат оценят софийския сленг и ще се познаят в образите на героите. „Скачай“ има номинация за майсторско техническо осъществяване, но трябва да кажем браво и Здрава Каменова, която е автор не само на пиесата, но и на песните.

От 18 до 21 март в Народния театър се играе „Хамлет“ на Явор Гърдев, който е с цели шест номинации – от режисура, за главна роля за Леонид Йовчев, който играе като за последно, за поддържаща роля за Мариус Куркински, при когото всяка произнесена дума има особена тежест и значение, за прецизната сценография на Никола Тороманов, Даниела Олег Ляхова и Венелин Шурелов, за съвременен танц на Виолета Витанова и Станислав Генадиев, за майсторство и техническо осъществяване… С други думи – спектакъл, който не трябва да се пропуска.

В Народния театър още две представления, които ще се борят за награди –новият спектакъл на Александър Морфов, който е по мотиви от абсурдната пиеса „Самоубиецът“ на руския поет и драматург Николай Ердман и който при нас идва с оптимистичното послание „Животът е прекрасен“. Спектакълът е с три номинации – за режисура, водеща мъжка роля на Камен Донев и за поддържаща женска роля на Светлана Янчева. „Лов на диви патици“ е с номинация за водеща мъжка роля на Иван Юруков. Играе се на 22 март от 19.00 часа на Голяма сцена на Народния театър.

На 23 март се играе „Златни мостове и секвоя“ на Бина Харалампиева в Малък градски театър „Зад канала“, а спектакълът събира на едно три миниатюри, три тъжно-смешни истории за прехода. По думите на Бина Харалампиева миниатюрата пък изисква особена концентрация на майсторство, за да се получи усещане за цялост. Абе, нещо като късия разказ – само най-големите го умеят. И Константин Илиев го може. Светлана Янчева е номинирана за поддържаща роля и тук тя наистина е много, много силна.

Сред другите представления, които не трябва да се изпускат са „Декамерон“ на Диана Добрева в театър „Българска армия“, „Нощна пеперуда“ на Явор Гърдев в Народния, „Скъпа Елена Сергеевна“ на Мартин Киселов, „Самотни персонажи“ на Васил Дуев и „Медея – майка ми“ в Театрална работилница „Сфумато“.

You may also like...