Празник на куклите

За първи път тази година успоредно с Софийския театрален салон от 19 до 27 март, ще има и празник на куклите. Кукленият софийски театрален салон ще събере на едно място куклените спектаклите, които не само са номинирани за наградите „Икар“, но които и дълго се помнят.

10-дневният маратон започва на 17-и март в Столичния куклен театър с „Приказка за скитника-крал“ на Катя Петрова. Спектакълът беше едно от събитията на миналия сезон, а сега има номинация за куклено представление „Икар 2013“.

Катя Петрова (познаваме я от Ние, врабчетатаИстория за чайка и банда котараци и Автобиография на Нушич) е направила колаж от три истории на Чапек – Скитническа приказка, Голяма докторска приказка и Голяма котешка приказка. Този път тя ще ни разходи по света за нула време, а актьорите правят чудеса на сцената с едни най-обикновени дървени летви. Разхождат ни не само по високите върхове на Алпите, които очертават с летвите, но ни показват как японките въртят малките си чадърчета, как се управлява водно колело, как се скача от парашут или как се свири на саксофон.

Ритъмът на представлението също е изключителен. Както монотонното тудуф-тудуф на влака бързо се сменя с джаз, така и детективите Сеньор Дебелааанен (Румен Угрински), Синьор Хитрани (Румен Гаванозов), Мистър Пъхнинос (Станимир Гъмов) и скитника Франтишек Крал (Георги Спасов) са в пълен синхрон, независимо дали пляскат карти, или размахват мечове. Въобще “Приказка за скитника – крал“ работи като идеално смазана машина и няма как да не отнесе наградата.

„Приказка за скитника-крал“ се играе на 17 март от 16:30 и на 23 март от 16:30 в Столичен куклен театър.

На софийска сцена ще гостува и „Изгубеният ключ“ на Държавен куклен театър – Видин. Спектакълът миналата година взе голямата награда на фестивала „Двама са малко – трима са много“, сега е номиниран за сценарий, режисура и сценография. „Изгубеният ключ“ е дело на Магдалена Митева, която е режисьор, драматург и сценограф и няма как да не й ръкопляскаме за фантазията, с която разказва тази история.

Пък и за смелостта да изкара на сцената един зелен контейнер за боклук и да за разкаже историята на един клошар и една капризна домакиня чрез хартия, метал, пластмаса и стъкло. Стари ютии, които се превръщат в лица; найлон, който става море; капла от стар велосипед, който се превръща във въртележка; цяло градче от прозрачни стъклени къщи и още куп чудеса…

Този спектакъл е още едно доказателство, че кукленият театър се прави най-вече с фантазия. И задължителното чувство за хумор, което обяснява защо на неочакваните превъплъщения и добрата игра на Аделина Илиева и Красимир Колев, се смеят не само децата, но и възрастните.

„Изгубеният ключ“ се играе на 23 март от 10.30 и 12.00 в салон „Гурко“ на Столичен куклен театър.

„Любовта към трите портокала“ на Държавен куклен театър – Сливен е следващата спирка през този 10-дневнен куклен маратон. Спектакълът на Бисерка Колевска вече има няколко отличия – за най –добро актьорско изпълнение на Ефимия Павлова и Мария Райчева и награда за най-естетично и техническо решение на сценографа Свила Величкова от Международен фестивал на куклените театри в Сараево, Босна и Херцеговина. Плюс наградата за цялостен спектакъла от ХІІІ Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“ в Търговище.

Сега „Любовта към трите портокала“ по Карло Гоци е номиниран за Икар 2013 за сценография. Колкото до куклите – такива кукли не се виждат често.Сцената е пълна с цвят, формите се променят непрекъснато и няма как и малки, и големи да не се потопят в тази приказка за неочакваната любов.

„Любовта към трите портокала“ гостува на софийска сцена на 19 март от 16.30 и 20 март от 10.30 в Столичен куклен театър.

You may also like...