Часът на вълците

Снимка: Иван Дончев

В най-новия си спектакъл „Часът на вълците“ Деси Шпатова качва публиката на сцената на Младежкия театър, където ги дели само една ръка разстояние от актьорите. На този фон всичко става видимо – всеки жест, всяко премигване, дори  неясните сънища, тъмните желания и колебанията, които всеки държи скрити някъде в дълбокото. Особено, ако в основата на всичко e Ингмар Бергман.

След „Изкуството да смиташ боклука под килима“, не е изненада, че Деси Шпатова отново се връща към психологическите текстове на режисьора и драматург Ингмар Бергман. В „Часът на вълците“ тя използва мотиви от „Из живота на марионетките“. Петер – в ролята Владимир Люцканов, сънува повтарящи се кошмари. Един и същ натрапчив сън, в който убива съпругата си Катерина. А на повърхността няма нищо – едно съвършено семейство, което от години живее на една и съща скорост – работа, семейства, задължения, командировки, секс, от време на време и по някоя малка  изневяра. И доста премълчавани неща.

„Мисля си така: идната седмица ще бъде по-добре. Аз съм жив човек, обкръжен от други живи хора. Логично погледнато, би трябвало да се променям с всяка секунда. Значи, утре ще намеря решение. Или може би вдругиден, след седмица. Притежавам безразсъдно положително отношение към самия живот. O, да!“, казва Петер.

Снимка: Иван Дончев

Под формата на реминисценции и под строгия поглед на следователката (в ролята Мая Бабурска) малко по малко пъзелът започва да се подрежда. Появява се властната майка на Петер (Станка Калчева). Любовната връзка на Катерина (Койна Русева) с психиатъра (Николай Луканов), пред когото Петер споделя страховете и сънищата си. Колегата на Катерина – Тим (Малин Кръстев), който от години е влюбен в Петер. После идва и проститутката, а демоните изпълзяват.

И мултимедията, както и пределно изчистената сценография, са само още един плюс в полза на този напрегнат психотрилър, в който убийството не само не слага точка на страховете, а отключва вратите на подземието… Ако искаме да кажем нещата в прав текст, това ще е достатъчно – силен спектакъл, достоен за Бергман.

„Часът на вълците“ ще се играе в Младежки театър „Николай Бинев“ на 7 -и, 19-ти и 29-ти март от 19.00 часа.

You may also like...