Хладнокръвно и истинско

Тази книга е резултат от страстта на Труман Капоти към документалистиката и май няма две мнения по въпроса – „Хладнокръвно“ е книгата, която носи световна слава на Труман Капоти. Тя поставя началото на нов жанр, служи за образец на документално-художествената проза, а критиката без преувеличения нарича „Хладнокръвно“ литературно бижу.

Тук героите са наречени с истинските им имена, посочена е точната дата, мястото на действието. През 1959 г. в малко американско градче са убити четирима души – Хърбърт Клътър, съпругата му и две от децата им. След по-малко от два месеца убийците са заловени, а малко по-късно са осъдени и екзекутирани. Дотук историята на се различава по нищо друго от журналистическите хроники. Онова, което я прави по-различна е почеркът на Капоти и фактът, че той връща историята в самото и начало – проследява връзки, изследва мотиви, създава една истинска пълнокръвна история.

Този факт е отчетен и от режисьорите, защото по „Хладнокръвно“ са снимани повече от 20 филма. В известен смисъл тази книга се превръща и в най-важната книга за творчеството на Капоти. Критиката отчита, че след „Хладнокръвно“ не само животът на писателя се променя, но и той пише много по-трудно, защото летвата е високо вдигната.

„Хладнокръвно“ излиза в превод на Катя Гончарова и със знака на издателство „Колибри“, което през последните години издаде у нас някои от най-известните книги на Труман Капоти – романите „Закуска в Тифани“, „Други гласове, други стаи“, считаният за изгубен в продължение на 50 години „Лятно пътуване“, както и сборниците с разкази „Музика за хамелеони“ и „Дървото на нощта“.

You may also like...