„Потъването на Созопол“ открива Киномания 2014

"Потъването на Созопол" е и едно от най-очакваните филмови заглавия

Най-новият филм на режисьора Костадин Бонев „Потъването на Созопол“ще открие тази година Киномания. Събитието е на 13 ноември от 19.00 часа в зала 1 на НДК.

„Потъването на Созопол“ за първи път ще бъде показан пред софийска публика, след като вече спечели две награди на фестивала на българското игрално кино „Златна роза“ във Варна. Филмът на Костадин Бонев взе отличия за най-добър  сценарий – на Ина Вълчанова и Костадин Бонев, а също така и за най-добра  актриса – на Снежина Петрова. В филма участват още Деян Донков, Стефан Вълдобрев, Светлана Янчева, Васил Гюров.

Журито на фестивала „Златна роза“ отбеляза и отличната операторска работа на Константин Занков, който е успял да създаде „един нетуристически, мистичен Созопол“.

Тази година също ще има богата и интересна детската програма на „Киномания”. Част от филмите ще имат и безплатни прожекции. Сред заглавията е анимацията „Емил от Льонеберя“ по книгата на Астрид Линдгрен, „Мумините на ривиерата“, вдъхновено от произведението на обичаната Туве Янсон. Тази година се навършват 100 години от рождението й, така че с този филм и големи, и малки могат да почетат финландската писателка.

За децата е и "Петсън и Финдъс: Малки бели, голямо приятелство" на режисьора Али Самади Ахади

Сред останалите заглавия са „Пинокио“, „Ноно, криволичещото дете“ на режисьора Винцент Бал с участието на Изабела Роселини. За децата е и „Петсън и Финдъс: Малки бели, голямо приятелство“ на режисьора Али Самади Ахади, който превръща в игрално кино историите за старецът Петсън и котаракът Финдъс от поредицата на Свен Норквист.

Всички детски прожекции ще бъдат в зала 1 на НДК и са безплатни за децата. Цената на билет за възрастните пък ще е 5 лв.


You may also like...