На два гласа

Dueti

В спектакъла Дуети на Театър 199 „Валентин Стойчев“ режисьорът Владимир Люцканов събира няколко двойки – все странни птици, които намират любовта по трудния начин. Текстът е на английския драматург Питър Куилтър, който пише за секса, любовта и самотата така, все едно ти разказва за хора, които познаваш лично. Или лично за теб.
Люцканов е решил, че едната от историите си струва да се разкаже дори пред камера, която да улови всяко движение, всяка следа от притеснение и всеки жест на близост. А именно: двойка възрастни самотници обясняват как са се открили по обява – той се представил за 37-годишен, а тя носела килограми сирене на първата среща. В друг случай мъж и жена пък празнуват развода си с почивка в Испания – тя се налива с коктейли като за последно, а той чете Хари Потър – и всяка тема, до която се докоснат, е взривоопасна. Оле!

Dueti2

На финала брат уж помага на сестра си да се подготви за своята сватба, но вместо това обръщат всичко с краката нагоре, съсипват бялата рокля и се питат: „Абе, човек има ли право на повече от три грешни опита да намери единствения?“
Зад всичките тези любовни недоразумения стоят Силвия Лулчева и Владимир Пенев. Пенев веднъж е фъфлещ дядка, после е капризен гей милионер, скептичен брат и накрая – разочарован съпруг, който вече не си прави труда да отговаря на ухапванията на жена си. Силвия Лулчева пък веднъж е пияна до козирката и едва стои права, а след това е делова и предлага брак на работодателя си. Но при всички случаи и двамата са блестящи.
Само за протокола – в Дуети Куилтър не показва в каква посока да търсиш смисъла на живота, нито дава любовни съвети. Тази комедия просто предизвиква бурен смях заради нелепите ситуации и достоверния диалог, но и намеква, че е необходимо малко повече близост, за да бъде животът по-лек и приятен.
Или както казва един от героите: „Извинявай, че ти прекъсвам нервния срив, но нека говорим…“

You may also like...