Съдилището

“Съдилището” е големият победител на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза". Асен Блатечки пък бе отличен за най-добър актьор за ролята на Митьо във филма.

“Съдилището” е големият победител на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. Асен Блатечки пък бе отличен за най-добър актьор за ролята на Митьо във филма.

След успеха на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, който получи много награди и отличия, сега идва ред на новия филм на Стефан Командарев – „Съдилището“, копродукция с Германия, Хърватия и Македония. Филмът имаше ексклузивна прожекция в рамките на „София Филм Фест” тази година, а сега вече може да бъде гледан в киносалоните из цялата страна.
Първото, което се забелязва, е отличната операторска работа. Ярки и силни образи, които носят усещане за документалност. Мъгли, които бавно се процеждат между гънките на планината. „Съдилището“ е изключително въздействащ филм – и като визия, и като послание.
Но да започнем с името – Съдилището е пропаст в Родопите, висока и стръмна скала, близо до Рудозем, където съществуват легенди, че още от тракийско време са се изпълнявали смъртни присъди.
Във филма на Командарев акцентът е сложен не върху местните легендите, а върху универсалните моралните закони, които движат всеки човек. Това е история за травмите от миналото, които са останали уж скрити дълбоко, но също така и за греха и за прошката, за изкуплението и за възможността героите да продължат напред. Ако трябва да обобщим с две думи – „Съдилището“ е реалистична драма, в която липсват пробойни – имаме отлична режисьорска работа, много силно актьорско присъствие, отлична операторска работа и добра драматургия.

The_Judgement1
В ролите на бащата Митьо и сина Васко влизат Асен Блатечки и Ованес Торосян. Със сигурност това е една от най-силните роли на Блатечки досега. За усещането за документалност голяма роля играе не само снимането от ръка, но и непринудеността на актьорите – в точа число и на Ованес Торосян.
Сред останалите актьори ще видим Мики Майнолович, Параскева Джукелова, македонския актьор Мето Йовановски, Ина Николова, позната от „Кецове“. Оператор е Красимир Андонов, а автор на музиката е Стефан Вълдобрев.
Любопитна подробност е, че преди да стигне до финалната версия на сценария, Стефан Командарев, Марин Дамянов и Емил Спахийски правят 11 варианта. Струвало си е.

You may also like...