Балкански конкурс

България ще се представи в конкурсната програма с филма на Захари Паунов „Омбре”

България ще се представи в конкурсната програма с филма на Захари Паунов „Омбре”

11 филма ще участват в конкурса за най-добър балкански филм на 19-ия София Филм Фест тази година, съобщиха организаторите. Грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, програмният директор на МФФ Кинотавър Ситора Алиева (Русия) и директорът на МФФ Тофифест Кафка Яворска (Полша) ще определят победителя.
България ще се представи с филма на Захари Паунов „Омбре”, който спечели диплом за цялостно актьорско изпълнение на „Златна роза” 2014. Лентата е създадена по едноименния роман на Емил Тонев и е определена от критиката като балкански трагикомичен „ийстърн”. Любов, приятелство,толерантност са основните на които се обръща внимание във филма. Както и балканският синдром, които ни пречи да бъдем щастливи – тук и сега.
Други два филма с участието на България са носителят на „Сребърна мечка” от Берлинале 2015 „Аферим!”. Той е ко-продукция на Румъния – България – Чехия – Франция, а режисьорът Раду Жуде разказва история от 19 век във Влашко.
„Защо аз?” на Тудор Джурджу също е ко-продукция на Румъния – България – Унгария и разкрива хаоса и беззаконието, които царят на ниво законодателна и изпълнителна власт в Румъния. Не че ситуацията не ни е позната и на нас. Младият и амбициозен прокурор Кристиан изненадващо е назначен да работи по деликатно дело, в което по-възрастен негов колега е обвинен в корупция. Остава да се справи с опасната ситуация, от която зависи бъдещето му.

Come with

„Следвай гласа ми” на Хюсеин Карабей ни пренася в отдалечено планинско кюрдско градче.

„Следвай гласа ми” на Хюсеин Карабей /считан за един от новите режисьорски таланти на Турция/, е сърдечна и сложна история, изпълнена с деликатен хумор. Филмът ни пренася в отдалечено планинско кюрдско градче, където малката Жиян трябва да намери начин да освободи баща си. Единственият начин е тя и баба и Берфе трябва да намерят оръжие, което да предадат на турската полиция, като кажат, че е собственост на нейния баща. Двете се впускат в дълго пътешествие през спиращи дъха планини, за да се борят за своя близък човек.
„Паметник на Майкъл Джексън” е филм на сръбският режисьор Дарко Лунгулов и разказва за загубената любов и отчаяния опит на един мъж да си я върне. Планът му е прост – решава да издигне паметник на Майкъл Джексън, но бюрокрацията в лицето на кмета – не е за подценяване.

„Травелатор” на Душан Милич

„Травелатор” на Душан Милич

Другите филми, които ще се включат в надпреварата за най-добър балкански филм са „Травелатор” на Душан Милич, турският филм – „Сивас” на Каан Мюждеджъ, един хърватски – „Такъв е редът” на Огньен Свиличич, един босненски – „Островът на любовта” на Ясмила Збанич, албански – „Бота” на Ирис Елези и Томас Логореци и гръцкият филм – „Ксения” на Панос Х. Кутрас.

You may also like...