Фокус – Армения

Тахар Рахим в "Раната"

Тахар Рахим в „Раната“

Програмата „Армения, 1915” на 19-ия София Филм Фест ще бъде открита от режисьора Харутюн Хачатрян. Той ще бъде специален гост на Фестивала като ще представи филмите, посветени на Армения, в София, Варна и Пловдив. В „Армения, 1915” ще може да се видят филмите „Раната” на Фатих Акин, „Чифликът на чучулигите” на братя Тавиани и „Безкрайно бягство, вечно завръщане” на режисьора Харутюн Хачатрян. За арменския народ годината 1915 се свързва с едно – с геноцида, на който стават жертва над един милион арменци в територията на Османската империя. Днес, 100 години по-късно, София Филм Фест ни връща назад към миналото.

Да започнем с „Раната“ (2014) – най-новият филм на Фатих Акин, заради който режисьорът получи заплахи от националисти миналата година. Филмът идва с няколко награди и номинации – наградата „Виторио Венето” и номинация за „Златен лъв” от Венеция 2014, както и номинацията за наградата „Арт кино” в Хамбург.
По думите на Фатих Акин „Раната“ е епичен филм, драма, приключение и уестърн, събрани в едно. Лентата предлага на зрителите историята на един човек, който оцелява по времето на арменския геноцид, въпреки ужаса, болката и загубата на близките хора.
Действието в „Раната“ започва в Мардин през 1915 година. Една вечер турската полиция събира всички мъже-арменци в града, включително и младия ковач Назарет Манукян (Тахар Рахим). Героят на френския актьор от алжирски произход Тахар Рахим живее в югоизточната част на Турция и след като избягва смъртта започва издирването на двете си дъщери, което го отвежда в Америка. Години по-късно Назарет Манукян научава, че има шанс двете му дъщери да са живи и се впуска в тяхното издирване. Търсенето го отвежда от пустините на Месопотамия до Хавана и до голите безнадеждни прерии на Северна Дакота. По време на своето пътуване, той среща много и различни хора, вижда мъката и безсилието пред което са изправени слабите.

the-cut_stills_50_999_untitledub
„Раната е истински епос в традицията, която днес никой не смее да опита. Филмът е лична реакция към трагична част от световната история и е изключително напрегнат, красив и величествен. За мен е много ценен филм в различни аспекти”, казва за филма Мартин Скорсезе.
„Раната” е заключителната част от трилогията на Акин „Любов, Смърт и Дяволът”, чиито предишни филми са „С глава в стената” (2004) и „На прага на Рая” (2007).

„Чифликът на чучулигите” (2007) на братята Паоло и Виторио Тавиани ни връща в периода на 1915-1917 г. Филмът е копродукция между Италия, България, Испания и Франция. Екранизацията е по романа на писателката Антония Арслан. Действието ни пренася в малък град в Турция, където семейство арменци се бори за своето оцеляване. Единствената надежда за тях е младата Нуник (Паз Вега), която е решена да направи всичко възможно, за да спаси оцелелите от семейството й.

"Чифликът на чучулигите" на братя Тавиани

„Чифликът на чучулигите“ на братя Тавиани

Главните роли са поверени на Паз Вега, Чеки Карио, Анхела Молина, Христо Шопов, Стефан Данаилов, Асен Блатечки, Мария Статулова и Ицко Финци. Филмът е заснет изцяло в България.

Документалният филм на режисьора Харутюн Хачтарян „Безкрайно бягство, вечно завръщане” (2013) е първата част от документалната поредица в 5 части, посветена на арменските общности, живеещи в изгнание. Харутюн Хачтарян започва своето проучване още през 1988-1989 .

Кадър от документалния филм на режисьора Харутюн Хачтарян „Безкрайно бягство, вечно завръщане”

Кадър от документалния филм на режисьора Харутюн Хачтарян „Безкрайно бягство, вечно завръщане”

Оттогава, в продължение на 20 години, той успява да заснеме огромен архив, проследяващ развитието на арменците през този период и повдига много въпроси, на които е невъзможно да се даде еднозначен отговор.

You may also like...