На гости у „Семейство Замза“

Zamza

Може и да не познаваме семейство Замза, но Грегор Замза го знаем много добре. Една сутрин чиновникът Грегор Замза се събужда и разбира, че светът вече не е същият, а той самият се е превърнал в насекомо. „Семейство Замза“ на Катя Петрова е един от онези спектакли, в които е намерен баланса между послания и естетика.
Нуждата от разбиране и приемане, близостта между хората, егоизма и прошката, любовта и отчуждението – историята е умело разказана със средства на кукления театър. Маски, кукли, пантонима и музика – „Семейство Замза“ е прецизен спектакъл за възрастни, в който Катя Петрова се е отказала от всяко излишество. Тя работи с пределно изчистено пространство и създава сцени, които носят красотата на черно-белите картички.
Представлението „Семейство Замза“ е продукция на Учебния куклен театър на НАТФИЗ и кукления театър Сливен, вдъхновено от дневниците на Кафка и новелата му „Преображението“, но историята не спира тук. Въпреки ужасяващата трансформация на Грегор Замза, от началото до края той е герой, който публиката може да разбере – необходимостта от близост, ужасът пред самотата, липсата на надежда.

Zamza2
Колкото до куклите – тези задължително трябва да се видят. Сценографията и костюмите са на Петя Караджова и са изключително ефектни и в ръцете на актьорите, куклите изглеждат съвсем живи.
Адаптацията, текстът и постановката са на Катя Петрова, а музика – Христо Йоцов. В спектакъла участват студенти от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ специалност Актьорско майсторство за куклен театър от класа на проф. Дора Рускова.
И накрая – за да няма никакво съмнение, трябва да се каже, че „Семейство Замза“ е добре смазана машина, в която всяка част работи безупречно. Куклено представление не просто за възрастни, а за естети.

You may also like...