Народният театър открива сезона с “Процесът против богомилите”

bogomi

Народният театър ще открие театралния сезон на 12 септември със спектакъла “Процесът против богомилите” от Стефан Цанев. Постановката е на Маргарита Младенова, която е поверила ролите на Деян Донков, Рени Врангова, Иван Бърнев, Теодора Духовникова, Павлин Петрунов, Теодор Елмазов, Йосиф Шамли, Сава Драгунчев и др.
По думите на автора пиесата е написана през 1968 година, след Пражката пролет. Стефан Цанев сам определя, че това е неговата „най-съдбовна пиеса“. „Тя предопредели живота ми. Пишейки за еретиците, аз станах еретик. Еретик във всякаквия смисъл на тази дума. И смирено понасям произтичащите от това последици“, казва Цанев..
Според него богомилството не е разрушителна ерес, за каквато я представят. „Богомилството е морален коректив на нашата тогавашна църква, станала слуга и опора на деспотичната светска власт, превърнала Исус от защитник на бедните и онеправданите в бич в ръцете на богатите и тираните; богомилството е бунт срещу всякакъв вид деспотизъм, духовен и политически.“

bogomi2
“Процесът против богомилите” се поставя на сцена 47 години по-късно, почти половин век след написването й.
В края на септември и началото на октомври в Народния театър ще има още две премиери – „Лунатици” от Кен Лудвиг и “Дългият път на деня към нощта” от Юджийн О’Нийл.
Премиерните представления на „Лунатици“ са на 29 и 30 септември от 19 ч. на Камерната сцена. Режисьор е Росица Обрешкова, а в актьорския състав влизат Анна Петрова, София Бобчева, Христо Чешмеджиев, Васил Драганов, Виолета Гиндева и др.
Другата премиера, която се очаква, е “Дългият път на деня към нощта” с режисьор Владлен Александров. Премиерните спектакли са на 7, 8 и 9 октомври на Сцена на IV етаж от 19,30 ч. Ролите са поверени на Бойка Велкова, Стоян Алексиев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов и Ева Данаилова.

You may also like...