Колекция „Аскеер“

Askeer

11 награди, 11 сборника, 33 пиеси и сигурно двойно или дори тройно повече критически студии – това е резултатът от 11 години съществуване на наградата „Аскеер“ за съвременна българска драматургия. И ако блясъкът на церемониите по-бързо се забравя, то след 11 години работа днес са останали 11 тома, които включват една наистина представителна извадка от най-интересното от съвременната драматургия.

Тук има всичко – монодрами, комедии, абсурдни и психологически текстове; има пиеси, писани в съавторство; има пиеси, поставяни извън границите на страната; има текстове на автори-дебютанти, има и текстове на известни драматурзи. Или да го кажем по друг начин – това са 11 сборника с пиеси, които можем не просто да четем, но в които можем да проследяваме тенденции, имена и почерци.

Но преди това фактите – през 2005 г. фондация „Академия Аскеер“, в навечерието на своята 15-годишнина, учредява нова ежегодна наградна категория – за българска драматургия. Първата книга от поредицата Библиотека „Съвременна българска драматургия“ излиза същата година и поставя началото на една добра традиция. А по-късно върху кориците на тези книги се появяват имената на Боян Папазов, Пламен Дойнов, Яна Добрева, Теодора Димова, Георги Тенев, Георги Господинов, Яна Борисова…

„Наградата „Аскеер“ за съвременна драматургия е tabula rasa. На самите драматурзи принадлежи честта да я населят, дай Боже, със своите чудесии… Предоставяме им възможност на чисто да разширят авторовото си акустично поле“, пише Милен Миланов, председател на фондация „Аскеер“, през 2005-та година в първия сборник от поредицата.

Единадесет години по-късно той споделя, че общо разгледаните и оценени до момента от специалното драматургично жури заглавия са 189. Което вече позволява да се говори не просто за текстове, а за процеси.

„Позволявам си да гледам поредицата в дългосрочна перспектива. Натрупването на книжките, с текстовете и архива в тях, има шанс да стане темел за културен и исторически градеж. Защото историята е леконравна дама. Тя не се интересува от битовите подробности, а единствено пита какво си създал, докато така и така си бил жив. И това е въпросът на въпросите. Тази библиотека и тази награда могат да бъдат някакъв отговор“, пише Георги Каприев още през 2005-та година.

2015

И така – тази година наградата „Аскеер“ за съвременна българска драматургия се връчи за единадесети път, а колекцията „Аскеер“ се допълни с още едно томче.  Най-новият сборник сборник събира на едно място пиесите „Мадам Мишима“ от Елена Алексиева, „Семеен албум“ от Малин Кръстев и „За теб“ от Яна Борисова. И ако днес вече знаем при кого отиде наградата, в тази книга това не си личи – тук единствено номинациите са важни, тук остават текстовете.

You may also like...