Различните Аз на Пиер Гонор

Pier

„Фридрих“ и „Айрис“ на Пиер Гонор

Те са обитатели на крайните квартали, ромски семейства, продавачи от пазарите, имигранти и самотници, но от портретите сякаш ни гледат от упор крале, кралици и благородници.
Роденият през 1963 г. фотограф Пиер Гонор умее не просто да да хваща светлината от човешките лица, но да накара портретите да говорят. Широкоформатните фотографии нямат нужда от думи, нямат нужда от бележки под линия, които да доразказват историите им. Единствените думи под портретите са имената на заснетите хора – Джулия, Шарлот, Адела, Фридрих или Айрис…
Изложбата „Различният Аз“ на френския фотограф Пиер Гонор е част от Международния фестивал за репортажна и художествена фотография „Фотофабрика“ – 2015. На пръв поглед тези фотографии приличат на ренесансова живопис – заради ясните контури, тъмния фон и прецизната работата със светлината.
„Другите това сме ние“, казва Пиер Гонор. Това може да се види и в очите на неговите герои.

"Шарлот"

„Шарлот“

Фотографиите са правени повече от десет години, като по-трудната част е била да се намерят подходящите хора, а не тяхното заснемане. Пиер Гонор обяснява, че е избирал хора, отдалечени от материалното благополучие, от шума на градското общество. Търсел е хора, чиито лица светят с различна светлина и притежават изключителна енергия. А фотографиите му са повод да погледнем лицата на хората и да видим колко много си приличаме, независимо от всичко.

"Джулия"

„Джулия“

„Исках да наруша установеното мълчание около тях и в същото време да съхраня интимността и тайнството“, казва фотографът.
Фотоизложбата „Различните Аз“ на Пиер Гонор може да бъде видяна до 18 октомври 2015 г. в Национална галерия – Двореца на площад “Княз Александър I“ № 1 в София.

You may also like...