Една различна Червена шапчица в Театър 199

Театър 199

Петър Гайдаров и Мила Коларова с куклите в ръце.

Най-новото представление на Театър 199 „Валентин Стойчев“ е за деца, но не само. Историята на Червената шапчица е добре позната, но този път – в ръцете на актьорите Мила Коларова и Петър Гайдаров, героите на Шарл Перо са по-откровени и по-честни. Има и повече смях, има и песни.
„Тази позната до болка приказка изненада и самите нас, извеждайки ни на територията на един немаловажен проблем. Проблемът за общуването между възрастни и деца“, казва актрисата Мила Коларова, която е и автор на сценичната версия.
Постановката е на Румен Гаванозов, а куклите са истинско попадение и заедно със сценографията са дело на Станислава Кръстева, Димитър Димитров, Владимир Василев.
Давам някои от куклите само за пример – устата на вълка се отваря на 180 градуса, Червената шапчица има шапка, подобна на книжно корабче, а ловецът е толкова точен и стриктен, че върви изпънат като струна. Но по-важното тук е, че тази Червена шапчица непрекъснато задава въпроси, смята себе си за достатъчно голяма и май не е от най-послушните деца. Може би затова и най-хубавите приключения се случват на онези, които са запазили любопитството в себе си. А тази Червена шапчица не се плаши лесно и е наистина любопитна.
„Подвластни на страховете си, ние, възрастните, често натякваме на децата, че са малки, че светът е опасен и те не са готови за него. Отнасяме се с тях не като с равни на нас личности, а като кандидат-човеци, които имат нужда от специално обучение и дресировка“, казва още актрисата Мила Коларова.
Резултатът е хубаво представление, което ще е интересно за децата, но няма да остави и възрастните да скучаят.

You may also like...