Зона „Обиколна“

V_Lyahova_Zona

„Квартал „Зона обиколна“ на Весела Ляхова събира 13 истории, които леко се докосват една друга. Какво имам предвид?
Това са истории за обитателите на един квартал, които се срещат, разминават, понякога разменят една-две думи и всеки поема по своя си път. Тези срещи могат и да не са се състояли. На практика срещи няма. Това е лекото докосване, за което става дума, което само човек, който е свикнал да внимава за детайлите и за малките жестове, ще разпознае.
Интересна връзката между тези разкази – тя е червената нишка, която ги свързва и която можем да проследим от разказ в разказ. Всяка една история е свързана с предишната. И с тази история, която предстои.
За да не остане човек с погрешно впечатление, трябва да се знае, че тези разкази са напълно самостоятелни, могат да се четат самостоятелно, връзката между тях не е очевидна и дори на места не е необходима. И въпреки това – добре е, че я има, защото ни напомня колко много сме свързани един с друг. Така, както обитателите на един квартал.
Пък и тази конструкция на целия сборник сякаш идва да ни напомни, че всичко около нас се движи по свои си правила и свои закони, които често ни убягват. И само погледът отстрани може да види скритите връзки.
И ако в „Бежанци“ основния конфликт беше между човека и властта, тук героите са изправени сами срещу себе си. А тази битка също не е от леките.
„Квартал „Зона обиколна“ е заглавие на „Жанет 45“.

You may also like...