„Жажда“ и „Сняг“ на София филм фест

1_Jajda

Кадър от пълнометражния дебютен филм на Светла Цоцоркова – „Жажда“

Филмите „Жажда” на Светла Цоцоркова и „Сняг” на Венцислав Василев са сред акцентите в тазгодишната програма на 20-ия София Филм Фест. И „Жажда“, „Сняг“ ще се състезават за Голямата награда на международния кинофестивал. За втора поредна година това е наградата „София – град на киното” на Столична община. Филмите ще бъдат в компанията на още 10 първи или втори филма от няколко континента.
Светла Цоцоркова е познат режисьор, а късометражния й филм „Живот със София” спечели Наградата Jameson на София Филм Фест през 2004 година и бе представен в „Седмица на критиката” в Кан. Интересното е, че началото на „Жажда“ – пълнометражният й дебют, е поставено на София Мийтингс. Световната премиера на филма беше в програмата „Нови режисьори” в Сан Себастиан, а след това филмът е представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск, като междувременно получава Наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”, а в Минск филмът спечели Специалната награда на журито в конкурса за младежки филми („Children and Youth Films Competition”) и „Youth on Marche”.
Филмът беше поставен сред десетте най-добри кинотворби на 2015 година в класацията на един от най-уважаваните критици на Variety – Джей Уайзбърг.

3
В търсене на подходящите места, герои и атмосфера за филма, Светла Цоцоркова се връща към детството си. „Във филма става дума за любов в семейство, което живее на хълм в края на село и се издържа от това да пере чаршафите на близките хотели. В семейството цари хармония, спокойствие, има установени взаимоотношения. Аз самата съм израстнала в едно странджанско село, а баба ми переше чаршафите на ММЦ Приморско, а след 1989 г. – на малките хотелчета в самото село“, разказва режисьорката.
„Жажда” е с участието на Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, оператор – Веселин Христов. Филмът е осъществен с подкрепата на ИА Национален филмов център и Европейската програма МЕДИА, копродукция на Фронт Филм с Омега Филмс.

SNIAG
„Сняг” е режисьорският дебют на Венцислав Василев, познат повече като сценарист. Зад гърба си има реализирани сценария – „План за отмъщение” (носител на „Златна роза” за дебют) и „Отрова за мишки” (с награда на Българската филмова академия за най-добър сценарий). Той е част от екипа на „Жажда“, където също е сценарист. Неговият късометражен филм „Ръжда” беше включен в селекцията за наградата „Jameson” на София Филм Фест през 2005 година.
По думите му в „Сняг” той се е фокусирал върху отношенията между баща и син. Темите, които го занимават са предателството и прошката. Филмът не се опира на истинска история, но е по някакъв начин повод за равносметка, обяснява режисьорът.
„Сняг“ разказва историята на двама братя и техните синовете си, които заедно ограбват пощенски клон. След обира Любака бяга с плячката, но скоро е намерен мъртъв, а парите са изчезнали. Докато се опитват да открият какво се е случило с тях, синът му иска да разбере и истината за смъртта на баща си.

„Докато гледахме българския „Сняг”, имахме усещането, че наблюдаваме филм, изпълнен с екзистенциална философия – определено не философията на Сартр или Камю, но екзистенциализъм по Достоевски, под формата на филм и реализиран на Балканите”, е коментарът на журито на кинофестивала в Скопие, където филмът е удостоен с наградата „Golden Sun” за най-добър Балкански филм. Творбата е представена и на още няколко форума – във Варшава, Котбус, пазара на продукции в Кан, както и на „Златна роза” във Варна.
В главните роли са актьорите Пламен Великов, Красимир Доков, Ованес Торосян и украинската звезда Владимир Ямненко. Продуцент е „100 Филм” с подкрепата на Националния филмов център.

You may also like...