Бела Тар ще бъде сред гостите на София Филм Фест 2016

1_Bela-Tarr

Легендарният унгарски режисьор Бела Тар ще гостува на юбилейното 20-годишно издание на София Филм Фест, където ще получи Наградата на София за приноса си към изкуството на киното. Отличието ще му бъде връчено от генералния секретар на международната асоциация на филмовата критика ФИПРЕССИ Клаус Едер на специална вечер, посветена на 90-годишнината на организацията, на 12 март в Дома на киното. Бела Тар ще представи и своя ретроспектива в София.
Големият режисьор e роден през 1955 година в Печ, а дебютът му „Семейно гнездо” (1979) е вдъхновен от филмите на Джон Касаветис. Филмът печели голямата награда в Манхайм. „Аутсайдерът” (1981) е бунт срещу тогавашното унгарско кино. „Аз трябваше да покажа истината. Не почуках на вратата, а я разбих с крак”, казва тогава Бела Тар пред The Guardian.

2_Satantango (3)

Кадър от „Сатанинско танго“ (1994). За този филм Сюзан Зонтаг казва, че би го гледала поне веднъж годишно.

За пръв път той използва професионални актьори в третия си филм – Хора-конфекция / The Prefab People” (1982), а с телевизионната адаптация на „Макбет” (1982) променя изцяло стила си – филмът е направен само от два кадъра, като първият е дълъг 5 минути, а следващият – 67. „Алманах на падението ” (1984) носи на Бела Тар награда в Локарно.
Сюзан Зонтаг определя творбите на Бела Тар като шедьоврите на последните двайсет години и тя нарича унгареца „спасител” на съвременното кино.
„Невероятно трудно е да говориш за метафизика, за злото. Аз само се вслушвам в живота. Просто мисля за това, което се случва около нас”, казва унгарският режисьор в свое интервю.
Над шедьовъра „Сатанинско танго” Бела Тар работи цели седем години, за да се появи на екран през 1994 година. Филмът е създаден по едноименния роман на Ласло Краснахоркаи, с когото унгарският режисьор работи първо над „Проклятие” (1988), а през 2000 г. по книгата му „Меланхолия на съпротивата” снима и „Веркмайстерови хармонии”.

3_Werckmeister Harmonies (2)

Кадър от „Веркмайстерови хармонии”.

Един от най-коментираните филми на 2011 година е „Торинският кон” – отново на доказания тандем Бела Тар-Ласло Краснахоркаи. Кинотворбата получава Голямата награда на журито и Наградата на ФИПРЕССИ на Берлинале ’11 и бе представен в раздела „Голямата петорка” на 16-ия София Филм Фест.

You may also like...