„През сълзи” на Станимир Трифонов с премиера София Филм Фест

Salzi_012

Кадър от документалния филм на Станимир Трифонов „През сълзи“.

Със специалното представяне на документалния филм на Станимир Трифонов, посветен на паметта на арменския народ, започват фестивалните прожекции в Дома на киното на 1 март.
„През сълзи” е моментна снимка на емоционалното състояние на съвременните арменци в България. Разказите им са равносметки за устоите на човека и рода, които звучат остро актуално в контекста на горещите събития от последните месеци.
Документалният филм е съвременен прочит на един от най-зловещите моменти в човешката история – избиването на милион и половина арменци-християни по заповед на младотурската държава през 1915 година. Към днешна дата потомците на избитите живеят като всички останали хора – имат семейства, работа, обществен и професионален живот, но все още пазят семейния спомен за тази трагедия.
Зад този проект стоят сценаристът Светла Христова, операторът Кирил Проданов, продуцентът Пламен Йорданов и режисьорът Станимир Трифонов. Но двигател и основен консултант на проекта е Анахид Аждерян.

Salzi_002
Станимир Трифонов е професор по филмова и телевизионна режисура, а от 2008 година е професор. Преподавател е в ЮЗУ „Неофит Рилски” и Нов български университет. Автор е на тв сериали, игрални и документални филми, сред които „Хайка за вълци” (2000), „Изпепеляване” (2004) и „Стъклената река” (2010).
Премиерата на „През сълзи” е на 1 март 2016 от 20.00 часа.

You may also like...