Роня и разбойниците

ronja5

Истинска разбойническа шайка – ентусиазирана и дива. Фотография: Симон Варсано

Героите на шведската писателка Астрид Линдгрен не могат да бъдат давани за пример за послушание – те са нетърпеливи, често нарушават правилата, случва се да хитруват, но пък са толкова истински. Роня, дъщерята на разбойника, не прави изключение от това правило и се нарежда плътно до останалите от компанията – непослушните хлапета Емил от Льонеберя, Пипи Дългото чорапче, Карлсон, който живее на покрива и малката Лоте от улица „Тряскаджийска“.
„Роня, дъщерята на разбойника“ е най-нова постановка на Театър „София“ и ще зарадва и малки, и големи. Заслугата е на целия екип – на режисьорката Катя Петрова, на Петя Караджова и Борис Далчев за добрата сценография и разбира се – на актьорите.

В ролята на Роня и нейния приятел Брик влизат студентите Мартина Пенева и Александър Тонев, а двойките Николай Върбанов и Мила Банчева, Юлиян Рачков и Симона Халачева са прекрасни разбойнически главатари. Авторитетни на моменти, нелепи в други ситуации, те са сърдити, но и можещи да прощават. Много добри са и Пламен Манасиев, Антон Григоров и Николай Димитров, които заедно със студентите от Департамент „Театър” в НБУ и НАТФИЗ, оформят истинска разбойническа шайка – ентусиазирана и дива.

Ronja4

Истинско разбойническо семейство Фотография: Симон Варсано

Историята, която Катя Петрова ще ни разкаже, докато ни превежда през разбойническата гора, е колко трудно се взимат важните решения и колко усилия са нужни, за да ги отстояваш. Само Роня и Брик ще преминат през препятствията някак лесно и нехайно, тропайки с крак, но те са деца и за тях да бъдат честни не е голямо изпитание.
Истинското изпитание е за разбойниците – Матис, бащата на Роня (много убедителен Николай Върбанов) и Ловис (също толкова добра Мила Банчева), които ще трябва да наведат глави и да признаят грешките си. Накрая любовта на Роня и Бирк ще се окаже най-важният урок, който ще научат старите разбойници.
Отделно трябва да се обърне внимание на куклите – в разбойническата гора се подвизават джуджета и таласъми, летят птици и препускат коне, умело водени от актьорите.

Ronja1
И накрая, ако още не е станало ясно – „Роня, дъщерята на разбойника“, е поредното силно детско представление в театър „София“ след „Ян Бибиян“, „Питър Пан“ и „Пипи“.

You may also like...