Силата на документалните кадри

2-Steve McCurry

Днес почти всеки може да разпознае зелените очи на онова безименно афганистанско момиче от бежанския лагер в Пакистан. Този знаменит портрет се превръща в един от най-популярните кадри на американски фотограф Стив Маккъри, макар че самият фотограф не го определя като нещо специално. Истината е, че освен всичко друго, в портрета „Афганистанското момиче” има и много история, заради която момичето със зелените очи е наречено „Мона Лиза от Третия свят“.

Много история обаче има и в другите документални фотографии на Маккъри, подредени в галерия „VIVACOM Art Hall” до 17 юни. Американският фоторепортер е уловил в кадър дългокоси индийци, екзотични рибари, отшелници, будистки послушници или улични бродяги, а общото между всички тези необикновени хора е, че те не само ни пренасят в други светове и култури, но и всички те разказват истории.

1-Steve McCurry

Маккъри описва себе си като фотограф, който живее „на ръба на конфликтите”, като хроникьор на днешния ден, а работата му обхваща всичко – от отразяването на военни сблъсъци до изследването на автентични обичаи и изчезващи култури. Но това, което Маккъри се опитва да направи с всеки кадър е да улови истинската същност на човека срещу себе си. Той създава истински и много живи портрети, независимо дали снима улични продавачи, бежанци или деца.

Най-известният му кадър обаче остава „Афганистанското момиче“. Снимката е направена през 1984 г. в бежански лагер в Пакистан и става корица на „Нешънъл джиографик“ през следващата година. Днес тя е обявена за най-разпознаваемата фотография в историята на списанието.

600

Маккъри е носител на куп отличия – четири пъти е отличаван с първо място в конкурса World Press Photo, получава престижния приз Robert Capa Gold Medal за най-добър фоторепортер зад граница, носител е на наградата на американската асоциация National Press Photographers. Но това, което говори най-красноречиво за работата му, си остават документалните му кадри.

You may also like...