Разговорите с мама

199

Фотография: Павел Червенков

Тя е жизнена и гледа напред, той е разочарован и уплашен от онова, което му предстои. Тя е на повече от осемдесет години и грижливо навива белите си коси с ролки, той е на около петдесет, притиснат до стената, а кризите на средната възраст му дишат във врата. Тя е намерила нова любов, а неговият брак се разпада. Тя по-често се смее и дори казва, че онова, което за него е ужасно изпитание, за нея е просто „въздух под налягане“.

Те са майка и син – персонажите от пиесата „Разговори с мама“ на аржентинския журналист и режисьор Сантяго Карлос Овес (1941 – 2010). В текста обаче можем да открием и почерка на каталонския драматург Жорди Галсеран, който е направил сценичната адаптация на „Разговори с мама“. По думите на Галсеран  сюжетът в първата част на пиесата е изцяло на Сантяго Овес, но пък втората част на пиесата е изцяло пренаписана. Но това са неща от кухнята, защото зрителят няма да почувства къде свършва Сантяго Овес и къде започва Галсеран  – тук няма места, съшити с бели конци, а история, която е разказана на два гласа – този на майката, и този на сина. Преводачката Нева Мичева също има голяма заслуга този диалог да тече леко и естествено.

„…Според мен, на преден план излиза посланието на автора, че старостта позволява на човек, макар и късно, на преклонна възраст, когато животът вече е почти изживян, да открие простите  истини за житейското съществуване и това е голямото „богатство“, както на старостта, така и на докосването до смъртта“, казва режисьорът Венци Кулев.

 

199_

Меглена Караламбова и Георги Къркеланов в „Разговори с мама“ Фотография: Павел Червенков

 

В тази лична история, която е на ръба между смешното и драматичното, майката и синът мерят сили, без да забравят връзката помежду си. Може би затова в този двубой няма как да има победители.

Но може и да е заради друго – защото след една определена възраст, победите вече нямат никакво значение, а старостта идва с умиротворяване и прошка. Трябва да отбележим още, че Меглена Караламбова и Георги Къркеланов са изключително убедителен тандем в „Разговори с мама“.

Представлението е най-новото заглавие в програмата на Театър 199 „Валентин Стойчев“.

You may also like...