Куклите идват

ognivoto

„Огнивото“ на ДКТ-Сливен беше отличена наскоро от холандското жури на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко, трима са много“ 2016 в Пловдив

Кукли, клоуни и акробати – най-новото, 9-то издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” 2016 идва с богата програма. Между 16 и 22 септември в София куклените представления за деца и възрастни ще могат да се видят не само на театралните сцени, но и в парковете и по улиците на града.

Фестивалът тази година ще бъде открит с уличния спектакъл на светещите барабанисти от MOZ DRUMS – Франция, а зрителите ще могат да ги проследят по трасето – Градска градина, ул.“Славянска“, Градина „Чайка“, Столичен куклен театър – ул.“Гурко“14, на 16 септември от 20.00 ч.

gran_pinko2

Музикални импровизации на живо, жонгльори и въжеиграчи – това е само малка част от цирковия спектакъл на Circo Paniko, Италия

Тази година под шапката на фестивала влизат близо 40 спектакъла, има дори цирково шоу. Италианската трупа CIRCO PANIKO от Болоня  ще се представи с шоу, смесица от цирк, клоунада, театър и музика на живо – Gran Paniko Al Bazar. А изпълнения на пиано, контрабас, китара, духови инструменти и индийска лютня ще съпровождат играта на въжеиграчите и жонгльорите. “Gran Paniko Al Bazar” ще има общо 7 представления, а шатрата му ще бъде разположена в парк Възраждане, зад МОЛ София.

gran_pinko

Цирковото вариете Gran Paniko Al Bazar на Circo Paniko, Италия, може да се види още на 17 септември от 11.00 и 19.00 часа в парк “Възраждане”

Тази година гости на кукления празник ще бъдат и трупи от Франция, Полша, Словения, Хърватия, Сърбия, Испания, Чехия, Белгия, Грузия, Израел и САЩ.

Сред акцентите в програмата са спектакъла за възрастни „Силата на приспивната песен“ на Държавен куклен театър Тбилиси, Грузия, а също и „Хензел и Гретел“ на Драматично-куклен театър „Константин Величков“, Пазарджик,  новото представление на  Катя Петрова в Столичния куклен театър „Хуан Дариен – момчето тигър“ по приказката „Хуан Дариен” от Орасио Кирога, както и „Огнивото“ на Бисерка Колевска и Държавен куклен театър – Сливен.

Спектакли ще се играят не само на сцените на Столичен куклен театър, но също и в зала ДНК в НДК, Младежки театър „Николай Бинев“, Театър „Българска армия“, зала 4 на НДК. Част от уличните представления ще могат да се видят по бул. „Витоша“, край НДК, в Южния парк, край „Кристал“, парк „Заимов“, Докторската и Градската градина. В няколко поредни дни театър ЖАР ще представи уличните представления „Почувствай огъня“ и „Вкуси карнавала“ в парк „Възраждане“. В програмата обаче има още семейни уъркшопи, лекция на Лиляна Бардиевска от Полша пред студенти от НАТФИЗ, работилници и майсторски класове.

silata

„Силата на приспивната песен“ е пиеса по грузинска приказка, написана от писателя Якоб Гогебашвили.

Фестивалът „Панаир на куклите“ се организира от Столичен Куклен Театър и Столична община с подкрепата на Министерство на културата, АКТ-УНИМА България и Съюз на артистите в България. По време на фестивала Столичният куклен театър ще отбележи и своя 70-ти рожден ден, така че празникът ще е двоен.

На 16 септември от 17.30 часа в зала ДНК на НДК ще бъде открита и специализираната изложба „70 години художници и кукли“, която ще събере най-интересното от работата на сценографи и художници, работили в Столичен куклен театър от неговото създаване до днес.

You may also like...