Независимо кино в големи дози

"Американски мед"

„Американски мед“

След големите кинофестивали в Кан, Сънданс, Берлинале, Трайбека и Карлови Вари, независимите филми за 2016 г. ще спрат и в София. Фестивалът на независимо кино So Independent се провежда за седма година, а официалното откриване ще бъде на 27 октомври.

Кинопразникът тази година ще продължи до 6 ноември, като за тези десетина дни почитателите на независимото кино ще избират между богата късометражна програма, документално кино, българско кино и най-обсъжданите американски заглавия.

Седмото издание на So Independent се открива с филма „Първият понеделник на май”, с който Робърт Де Ниро лично откри и Трайбека Филм Фестивал тази година. Документалният филм на Андрю Роси е поглед зад кулисите на две от водещите нюйоркски културни събития, който следва създаването на най-посещаваната модна изложба в историята на Института по костюми към музея Метрополитън.

Сред другите задължителни заглавия са документалня филми „Де Палма“, посветен на работата и живота на един от големите режисьори на нашето време – Брайън де Палма, „Американски мед” на Андреа Арнолд, който предизвика голям интерес на тазгодишния фестивал в Кан, „Раждането на една нация” на Нейт Паркър, израелският филм „Кръстопът 48”, посветен на палестинска рап група.

Седмото издание на So Independent се открива с филма „Първият понеделник на май”, с който Робърт Де Ниро лично откри и Трайбека Филм Фестивал.

Седмото издание на So Independent се открива с филма „Първият понеделник на май”, с който Робърт Де Ниро лично откри и Трайбека Филм Фестивал.

Като не са за пропускане и новите четири български игрални филми, както и най-добрите късеметражки, които ще бъдат излъчени на два блока. Сред тях са филмите „Добри“ с режисьор Орлин Милчев, „Като захарен памук“ с режисьор Яна Лекарска, „Куче“ с режисьор Владимир Петев, „Къщата“ на Яна Титова, „Месо“ на София Стойчева, „Надежда“ на Геновева Крумова и др.

So Independent  е в Календара на културните събития на Столична община вече четвърта поредна година, а от 2 години общината подкрепя и фестивала на българското кино в Ню Йорк.

Пълната програма на фестивала можете да намерите на: www.soindependentfilmfest.com.

You may also like...