Какво разказва цигулката

Ara_Malikian

„Нямам търпение да споделя музиката си с публиката в София“, споделя виртуозният цигулар Ара Маликян

Определят Ара Маликян като любимия цигулар на Педро Алмодовар, наричат го още ексцентрик с ливански корени, с испански паспорт и с арменска кръв, говорят за него като за феномен не само в Испания, но и в цял свят. Виртуозният музикант  е концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид, но в биографията си е записал концерти във всички световноизвестни театри в света  – солово или със симфоничен оркестър.

Зала 1 на НДК на 28 февруари е мястото на срещата на българските почитатели с ексцентричния цигулар Ара Маликян. Наскоро – само преди два месеца той представи в Кралския мадридски театър и новия си албум – „Невероятната история на една цигулка“. На концерта в НДК ще бъдат включени композиции от този албум, който обещава пътешествие от класиката  през рока и поп-музиката.

„Ще свирим музика от барок до поп и рок – от Бах до Led Zeppelin, Radiohead и Дейвид Боуи, както и доста авторски композиции“, казва Малиякн за предстоящия концерт. По думите му той никога не излиза да свири с хора, които не харесва. Професионалният му път го среща с редица прочути музиканти като испанския акустичен китарист Хосе Луис Монтон, ливанската певица Фейруз (бащата на Ара Маликян е свирил години наред с нея в Бейрут), фламенко танцьорите Хоакин  Кортес и Белен Мая, формацията Nuevo Tango и джаз пианиста Хорацио Икасто.

Ара Малиян е свирил на една сцена с Васко Василев, с когото ги свързва силно приятелство още от студентските години прекарани заедно в Лондон. През есента Ара Маликян направи запомнящо се соло участие в песента на Chambao – Lo Mejor Pa Ti.

Ara_Malikian2

Определят Ара Маликян като любимия цигулар на Педро Алмодовар

Ара Маликян е роден през 1968 г. в Бейрут, Ливан.  Баща му е арменец и цигулар, който научава Ара на най-доброто от ливанските музикални традиции. На 12 години момчето вече има добро музикално образование, а на 15 години Ара е най-младият студент в музикалното училище в Хановер.

Маликян е носител на награди, сред които „Феликс Менделсон“, „Пабло Сарасате“, „Николо Паганини“, „Родолфо Lipizer“ и други. Поради големия интерес към концерта „Невероятната история на една цигулка“, организаторите от „БГ Саунд Стейдж“ пуснаха за продажба и втори балкон на Зала 1, където цената за билет варира от 40 до 60 лева.

You may also like...