Новите филми на Иглика Трифонова и Светослав Овчаров с премиера на София Филм Фест 2017

1_Asansior_Al.Benev_photographer_Yana Blazheva

„Актьорите са не само интерпретатори, а и обекти на изследване – същински герои”, казва Иглика Трифонова.

Най-новите филми на Иглика Трифонова и Светослав Овчаров ще имат премиера на 21-вия София Филм Фест, съобщиха организаторите. „Асансьор за пациенти” на Иглика Трифонова  и „Врагове” на Светослав Овчаров ще бъдат излъчени премиерно в рамките на фестивала – „Асансьор за пациенти“ на 10 март в кино „Люмиер”, а „Врагове” на 17 март, също в „Люмиер”.

Най-новият филм на Иглика Трифонова представя историята на двама пациенти, чиято кратка среща в един болничен асансьор ще се окаже съдбовна. „В „Асансьор за пациенти” си позволих работа с актьорите в изцяло импровизационен режим. Работихме в голяма възбуда и решихме да отидем още по-далеч – всеки от актьорите вложи в ролята си нещо лично. Получи се особено, интимно вграждане в драматургията на филма. Актьорите са не само интерпретатори, а и обекти на изследване – същински герои“, разказва Иглика Трифонова.

Ролите са поверени на Христо Гърбов, Светлана Янчева, Бойка Велкова, Ангелина Славова, Йордан Биков, Слава Дойчева, Мак Маринов, Александър Бенев и Тихомир Паунов. Продуцент на филма  отново е Росица Вълканова, оператор е Крум Родригес, а музиката е дело на Васил Гюров.

BW1 2

Кадър от „Врагове“ на Светослав Овчаров.

„Врагове” на Светослав Овчаров пък ще върне зрителите с век назад във времето на Балканската война, в една среща на български войници с техните турски противници. Оператор е един от най-добрите майстори на камерата у нас – Рали Ралчев, а в ролите са Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров.

BW3

„Всичко беше трудно във „Врагове”. Може би защото във филма се разказва за загубена битка. Или пък може би, защото всички роли във филма са мъжки и няма една жена, та да облагороди отношенията. Трудно се снима филм, който би трябвало да струва три милиона, с три пъти по-малко пари“, казва Светослав Овчаров.  По думите му по време на снимките екипът е преживял истинско приключение – ураган отнася декора в морето, вали ги проливен дъжд, а на актьорите им се налага близо месец да газят в кал и в ледени води.

You may also like...