Силна колекция „Спорт“ предлага София филм фест 2017

Fourth Phase, The (6)

„Четвъртата фаза“ на Джон Клашкевич е за всички почитатели на белите спортове

Алпинисти, футболисти, легендарни сноубордисти, боскьори и сърфисти – това са само част от героите на колекцията спортни филми, които са ни подготвили организаторите на 21-вото издание на София Филм Фест.

Ще видим кадри от Хималаите, но също епични сцени на боксовия ринг, диви пейзажи и красиви фрийрайд спускания по снежните склонове на планини от различни краища на света.

В програмата на тазгодишното издание на София филм фест са включени документални филми за живота на шерпите, които атакуват К2, а също и  и за легендарния сноубордист сноубордист Травис Рейс, биографичен филм за Пеле. Програмата СПОРТ на фестивала е посветена на обявяването на София за Европейска столица на спорта през 2018 г.

Pele Birth of a Legend (2)

„Пеле: раждането на една легенда” разказва историята за израстването на Пеле

„Пеле: раждането на една легенда” (2016) е биографичeн филм на режисьорите и сценаристи Джеф и Майкъл Цимбалист, които проследяват историята за израстването и превръщането на Пеле в спортна легенда. Филмът обхваща детството на Пеле до първата победа за Световната купа с бразилския национален отбор по футбол в Швеция, когато бъдещата звезда е само на седемнадесет години.

K2 and the Invisible Footmen (4)

На път за К2

Документалният филм „K2 и незабележимите пешаци” (2015) на Яра Лий пък проследява живота на един „невидими“ герои – местните шерпи, които тръгват с всяка експедиция към К2 – вторият най-висок връх в света, но първият по трудност. И докато имената на „покорителите“ от комерсиалните или спортни експедиции се знаят, изненадващо историята на местните носачи се оказва много по-интересна и много по-трудна.

Fourth Phase, The (5)

За Травис Рейс карането в дълбокия сняг не е просто спорт, а изживяване, близо до медитацията

„Четвъртата фаза” (2016) пък е друг дългоочакван филм. Той е разказва историята на гуруто на сноуборда – Травис Райс. Филмът е дело на режисьора Джон Клашкевич, който проследява Травис Рейс и неговите приятели – група маниаци, по време на епичното им пътуване от Япония през Русия до Аляска, докато търсят подходящи места за каране. Височинни снимки, шеметни спускания, много неутъпкан сняг, непристъпни върхове, облаци пудра  – това е филм за истински почитатели на сноуборда, които могат да усетят тръпката от откриването на нови места.

„Да бъдеш Франк” (2016) на режисьора Питър Хамблин е увлекателно ексцентрично филмово пътуване, което размива границите между мит, легенда и реалност за непознатия свят на големия авантюрист и сърфист Франк Джеймс Соломон. За него не съществуват пречки по пътя към постигане на голямата му мечта – професионалния сърфинг, дори когато това означава да се бори директно с проблемите и да разрушава всякакви бариери.

Let's Be Frank (1)

„Да бъдеш франк“ е посветен на големия авантюрист и сърфист Франк Джеймс Соломон

„Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” на режисьора Юхо Куосманен пък е едно от интригуващите заглавия за 2016 година. Филмът е носител на голямата награда в конкурса „Особен поглед” на най-престижния кинофорум в Кан, както и на наградата за Европейско откритие на 2016 година на Европейската филмова академия. Филмът е свеоеобразна хроника на живота на известния финландски боксьор, творбата не предлага на зрителите кръв и жесток бой от екрана, а уникален и красив боксов филм, заснет на 16 мм в черно и бяло.

„Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” беше определен за най-добър филм в Цюрих ’16, получи наградата „Златно око” за най-добър чуждестранен филм в Чикаго ’16, както и „Златен Хюго” за най-добър млад режисьор от Санкт Петербург.

You may also like...