Вим Вендерс идва с „Потапяне“ на 22-рия София Филм Фест

Wenders

Точно 10 години след представянето на филма си „Снимки в Палермо“ Вим Вендерс отново се завръща в София. Този път в рамките на 22-рия София Филм Фест големият режисьор ще представи пред българска публика новия си проект „Потапяне“ – филмът, който откри 65-тия филмов фестивал в Сан Себастиан.

На пръв поглед „Потапяне” е любовна история, но знаем, че при Вим Вендерс нищо не е такова, каквото изглежда.

Филмът на Вендерс е създаден по едноименния роман на Дж. М. Леджърд, а сценарист е Ерин Дигнъм.

В стая без прозорци на африканското крайбрежие, англичанинът Джеймс Мор е пленник на джихадисти. Представяйки се за експерт по състоянието на водните запаси, той отразява активността на Ал-Кайда в околността. След залавянето му е инсценирана екзекуция и Джеймс е отведен в Сомалия. На хиляди километри от там, в морето край Гренландия, Даниел Фландърс се подготвя за потапяне в морските дълбини. Тя е биоматематик, с френско-австралийски произход, обсебена от живота в най-големите морски дълбини. Историята връща зрителя във времето до предишната Коледа, когато двамата герои се срещат случайно във френски хотел на атлантическото крайбрежие и се влюбват един в друг.

Вим Вендерс обаче няма да пристигне в София единствено, за да представи най-новия си филм. Големият режисьор ще води специален майсторски клас у нас и ще открие своя ретроспектива пред българската публика през март. Още шест от емблематичните заглавия на Вендерс могат да се видят по време на София Филм Фест – това са отличения със „Златна палма” в Кан „Париж, щата Тексас” („Paris, Texas”, 1984). СФФ ще бъде първият фестивал в света след Берлин, на който ще се покаже и дигитално възстановената версия на „Криле на желанието” – онзи красив и поетичен филм, който е истинско обяснение в любов към един град. За „Криле на желанието” Вендерс взима наградата за най-добър режисьор на фестивала в Кан през 1987.

През март ще видим още и поетичното есе, посветено на Пина Бауш „Пина” (с номинация за документален „Оскар”), изключителният документален филм, посветен на архитектурата, „Катедрали на културата”, и игралният психологически разказ „Всичко ще бъде наред”.

"Солта на живота" е портрет на един от най-интересните фотографи на всички времена – бразилеца Себастиао Салгадо

„Солта на живота“ е портрет на един от най-интересните фотографи на всички времена – бразилеца Себастиао Салгадо

Ретроспективата на Вим Ведрес ще завърши с документалния „Солта на земята”, който преди три години закри кинофестивала в София – един въздействащ портрет на талантливия фотограф – бразилеца Себастиао Салгадо, който успява чрез фотографията да улови величието на природата и падението на човешкия дух.

You may also like...